ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
ΑΛΙΕΥΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΤετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΤρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΠεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΔευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΤρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΣαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΠαρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΤετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΚυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΠαρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΤετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΠαρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΠαρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων EmptyΤρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

Εικονοθήκη


Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων Empty

Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων

Πήγαινε κάτω

Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων Empty Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων

Δημοσίευση από Admin Πεμ Ιουν 17, 2010 12:02 pm

Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων 2jahqo0

Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων Doloma_400

Πάνω: Το απλό πέρασμα της« μάνας» πάνω στο αγκίστρι, χωρίς δηλαδή να κεντήσουμε έστω και λίγο το δόλωμα, μπορεί να καταλήξει σε τσιμπήματα που καταστρέφουν το δόλωμα, χωρίς να συλληφθεί το ψάρι

Οι μάνες με προέλευση τη Μακεδονία και τη Θράκη έχουν πιο σκούρο χρώμα και σε γενικές γραμμές καλύτερα αποτελέσματα

Αν για κάποιο λόγο δεν θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε ζωντανές ή νωπές τότε το καλύτερο για την διατήρηση τους είναι να τις παστώσετε με ημίχονδρο αλάτι και να τις καταψύξετε ζωντανές. Μια πολύ σωστή προεργασία πριν την κατάψυξη είναι να τους κόψετε ένα μικρό κομμάτι από τη μια άκρη, να τους αφαιρέσετε τα εντόσθια και το ζουμί και στη συνέχεια είτε να τις βάλετε όπως είναι στην κατάψυξη είτε να τις κόψετε σε έτοιμες δολωσιές. Οι χρόνοί διατήρησης για να μην αλλοιωθεί η αποτελεσματικότητα τους στο ψάρεμα, είναι περίπου τρεις μήνες.

Δόλωση
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δολώσουμε ένα κομμάτι μάνα, αλλά ο τρόπος δόλωσης έχει άμεση σχέση με τη χρησιμοποιούμενη αρματωσιά και την τεχνική που θα επιλέξουμε για να ψαρέψουμε.
Αν αποφασίσουμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας στην τεχνική του εγγλέζικου, με λεπτά εργαλεία και διπλάγκιστρη αρματωσιά, όπου το νούμερο αγκιστριού θα κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6, ο καλύτεροι τρόπος δόλωσης της μανας είναι να κόψουμε ένα μικρό κομμάτι από την μια άκρη της, να της αφαιρέσουμε τα εντόσθια και να τη σχίσουμε κάθετα από την μια μεριά έως την άλλη, ούτως ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε την εσωτερική της μεριά προς τα έξω. Στη συνέχεια τη δολώνουμε πλεκτή επάνω στο αγκίστρι, προσέχοντας πολύ την εσωτερική της πλευρά να είναι πάντα προς τα έξω. Με αυτό τον τρόπο το δόλωμα έχει πιο πολλές πιθανότητες να προσελκύσει ένα καχύποπτο θήραμα, γιατί η λευκή «ψίχα» της μάνας, είναι πιο μαλακή και νόστιμη, ενώ έχει ακόμα πιο πολύ φώσφορο από την εξωτερική.

Αν όμως αποφασίσουμε να ψαρέψουμε καθαρόαιμο εγγλέζικο και για αρματωσιά επιλέξουμε μονάγκιστρο με πιο μεγάλο αγκίστρι, πχ Νο  2, ένας τρόπος δολωσης είναι να κόψουμε τη μάνα στη μέση, να τη γυρίσουμε ανάποδα με τον τρόπο που προανέφερα και να τη δολώσουμε πλεκτή.Ένώ άλλοι τρόποι εξίσου αποδοτικοί, είναι να την κάνουμε μονοδόλι με τη βοήθεια ελαστικού νήματος χωρίς να χάσει σταγόνα από το ζουμί της. Παίρνουμε λοιπόν το νήμα και τυλίγουμε τη μάνα σε δύο σημεία, περίπου στη μέση της.
Μετά την κόβουμε ανάμεσα στα δύο δεμένα με νήμα σημεία και με αυτόν τον τρόπο έχουμε κάνει τη μια μόνα δύο δολωσιές παρόμοιες με μονοδόλια. Στη συνέχεια, τη δολώνουμε περαστή πάνω σε ένα αγκίστρι τύπου Αbetween, είτε με το χέρι ή ακόμα και με την Βοήθεια της ειδικής Βελόνας για ζωντανά δολώματα. Πολλοί. όταν ψαρεύουν σε δύσκολους βυθούς αναζητώντας δυνατές συγκινήσεις από μεγάλα θηράματα, συνηθίζουν να δολώνουν τη μάνα ολόκληρη, πάνω σε μια εξειδικευμένη μονάγκιστρη αρματωσιά. Εκτός από το να τη δολώσουμε περαστή πάνω στο αγκίστρι, συνήθωςς με βελόνα, έχω Βρει έναν τρόπο πολύ πιο αποδοτικό, τον οποίον έχω ονομάσει «ασανσέρ». Οφείλω να  εξηγήσω και τα αίτια της απόδοσης του συγκεκριμένου ονόματος, δε νομίζετε;
Όλα οφείλονται λοιπόν στον τρόπο που δολώνουμε και στον τρόπο με τον οποίο το δόλωμα κατεβαίνει πάνω στο αγκίστρι, μετά από κάθε αφαίρεση τμήματος του από το ψάρι.Έτσι έχουμε τη μάνα ολόκληρη, χωρίς τώρα πια να την κόψουμε, ούτε να την αδειάσουμε από υγρά και εντόσθια. Παίρνουμε ένα μονάγκιστρο και αρχίζουμε να την κεντάμε από τη μια άκρη μέχρι τη μέση της περίπου (για καλύτερη κατανόηση του τρόπου δόλωσης βλέπε τη σειρά των φωτογραφιών που εξηγεί το πως δολώνεται και το πως λειτουργεί το δόλωμα, στην περίπτωση του «ασανσέρ»).
Στη συνέχεια γυρνάμε το αγκίστρι σε αντίθετη φορά και δολώνουμε την υπόλοιπη μάνα περαστή μέχρι να βγει η ακίδα του αγκιστριού από την άλλη άκρη. Με αυτόν το τρόπο δόλωσης δεν μπορεί το θήραμα να μας πάρει το δόλωμα χωρίς να πιαστεί, αφού η μάνα είναι δολωμένη και περαστή για να κρύψουμε καλύτερα το αγκίστρι και κεντητή για να μην μπορεί να την βγάλει πάνω από αυτό. Εάν το ψάρι καταφέρει να αποσπάσει το κομμάτι από τη μάνα το οποίο είναι δολωμένο περαστό, το υπόλοι¬πο κομμάτι - κεντητό πάνω στο παράμαλλο του μονάγκιστρου - κατεβαίνει πάνω στο αγκίστρι, με αποτέλεσμα να έχουμε μια δεύτερη, τρίτη, τέταρτη κοκ, ευκαιρία να πιάσουμε το θήραμα.

Κατάλληλοι τόποι-ώρες-συνθήκες
Όπως είπαμε και στην εισαγωγή αυτού του άρθρου, η μάνα είναι ένα δόλωμα μπαλαντέρ, ένα δόλωμα πάντως καιρού και εποχής, πάντως τόπου και συνθηκών. Έχου¬με ψαρέψει με μάνα σε λιμάνια, λοσποτραγάνες, πετρώδεις (κροκάλες) και μικτούς βυθούς αμμουδιές και πλάκες, γκρέμια και ρηχοπατιές και θυμάμαι πως πάντα εί¬χαμε επισκέπτη όπου ορέγονταν το φωσφορούχο, κατάλευκο εσωτερικό της ή το ιριδίζον σκουρόχρωμο δέρμα της.  


Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων A-armatosia


Αν θέλαμε τώρα να Ξεχωρίσουμε τόπους που λειτουργεί καλύτερα, θα αναφέραμε τις αμμουδιές, μιας και σε αυτές βρίσκει καταφύγιο το δόλωμα ή τόπους που συνορεύουν με αυτές, δηλαδή φυκιάδες και διάσπαρτα μονόπετρα (μικτοί Βυθοί). Από πλευράς εποχικότητας , όπου το δόλωμα δείχνει αύξηση συλλήψεων και ξεχωριστές επιδόσεις, πάλι δε θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά ότι κάποια εποχή ευνοεί περισσότερο το ψάρεμα με μάνα.
Σε διπλαράκια δουλεύει κάθε εποχή στα σπαριδοειδή, ολόκληρη ή διαιρούμενη σε μονοδόλιο είναι ακαταμάχητη την περίοδο ανσπαραγωγής της τσιπούρας (φθινόπωρο-αρχή χειμώνα), ολόκληρη τρελαίνει τις συναγρίδες προς το τέλος της άνοιξης ή το φθινόπωρο, ενώ προσελκύει λαβράκια κάθε μεγέθους, όλους τους μήνες του χρόνου. Πάντα λοιπόν δίνει ψάρια, ανεξαρτήτων εποχής και θερμοκρασίας των νερών. Η αποτελεσματικότητα του δολώματος είναι εκπληκτική την ημέρα, λόγω του κατάλευκου χρώματος του εσωτερικού της και του δέρματός της που ανακλά το φως με κάθε απόχρωση της ίριδας. Τη νύχτα δε χάνει καθόλου σε απόδοση και ελκτική ικανότητα καθώς φωσφορίζει έντονα όπως και να την δολώσουμε (παρόλο που το εσωτερικό της υπερισχύει σε φωσφορούχο, έναντι του εξωτερικού της).
Κλείνοντας, θα πούμε ότι είναι επίσης «υπεράνω συνθηκών» της θάλασσας, κρύου ή ζέστης, συννεφιάς ή ηλιοφάνειας. Φυσικό, τα θολά νερά κάνουν τα ψάρια να τρώνε πιο χαλαρά και απαλλαγμένα από φόβους  ή επιφυλάξεις, οπότε έχουν ελαφρό προβάδι¬σμα έναντι των διαυγών. Εξαλλου, ο ανακατεμένος πυθμένας κάνει την εμφάνιση των δολωμάτων σε πιο φυσική κατάσταση και η ύπαρξη μανών πάνω σε μια ανακατεμένη αμμουδιά, είναι κάτι κοινό στα ψάρια των περιοχών που γειτνιάζουν με αυτήν.

Συμπέρασμα-επίλογοί
Αν δεν έχετε τη μάνα σε μεγάλη υπόληψη και δεν την εμπιστεύεστε απόλυτα, όπως άλλα δολώματα, τότε μάλλον κάνετε λάθος. Δεν ξέρετε πότε μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπους και να σας χαρίσει μοναδικές συγκινήσεις. Σκεφτείτε πως δεν έχετε τίποτα να χάσετε αγοράζοντας και παίρνοντας μαζί σας δύο-τρεις μάνες, συμπληρωματικά με το φαραώ, τα μονοδόλια ή το αμερικάνικο, εκτός ίσως από λίγα ακόμα ευρώ. Κάτι που ο ψαράς δεν υπολογίζει ιδιαίτερα, μπροστά στην πιθανότητα να ζήσει αξέχαστες στιμές.
Και για να λέμε και «του στραβού το δίκιο», η τιμή της είναι αρκετά φθηνή (μια μάνα στοιχίζει λίγο περισσότερο από ένα μονοδόλι και το ίδιο με ένα αμερικάνικο σκουλήκι), ενώ παράλληλα βγάζει πολλά δολώματα - πραγματικό φιλέτα - αν κοπεί σε ροδέλες ή κομμάτια και κεντηθεί στο αγκίστρι. Και που ξέρετε τι μπορεί να σας χαρίσει, αν δολώσετε μία από αυτές ολόκληρη και τη ρίξετε σε μια άκρη, δίπλα από τα άλλα εργαλεία σας, χωρίς ούτε ένα βαρίδι πάνω στην αρματωσιά και με το κύμα από τη ρεστία ή ένα απαλό ρεύμα του Βυθού να την κινείται νωχελικά μέσα-έξω.

Προσοχή
Κατά την αγορά τους θα επιλέξουμε αυτές που έχουν σκούρο καφέ η μπεζ χρώμα και στον φωτισμό ιριδίζουν. Αν έχει χάσει το χρώμα της και έχει ασπρίσει αυτό είναι σημάδι ότι δεν θα μείνει αρκετό καιρό ζωντανή.

Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων %CE%94%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1+1+(350)


Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων IMG_1347

Σε ποια ψάρια απευθύνεται;
Ανάλογα με το βυθό υπάρχουν και τα αντίστοιχα ψάρια που τρελαίνονται στη θέα της σόρκας της. Ένα λιμανίσιο λα¬βράκι, μιά μεγάλη τσιπούρα της ξέρας, ένα σκαθάρι, ένα φαγκρί, μουρμούρες και σαργοί και φυσικό σπάροι. Όταν όμως τα νερά είναι ταραγμένα, οι αυλιάδες, τα σκαθάρια και τα φαγκρόπουλα, τρελαίνονται για ένα σφιχτό φιλέτο μάνας, ενώ οι μουρμούρες, οι σπάροι και οι λίγδες χάνουν κάθε ενδοιασμό και εφορμούν ασυλλόγιστα και βουλιμικά.
Αν συνεχίσω για κατάλογο ψαριών που την προτιμούν μάλλον θα χρειαστώ τον κατάλογο με τα καταγεγραμμένα ψάρια που συναντούνται στις Ελληνικές θάλασσες, ψαχνω να αντιγράψω τα ονόματά τους με αλφαβητική σειρά. Φυσικά, όμως λίγα από αυτό ενδιαφέρουν τον ερασιτέχνη ψαρά και ειδικό τους καλαμάδες οι οποίοι ψαρεύουν από την ακτή.


Τhanks to paplit
Αρχεία
Μάνα, ο μπαλαντέρ των δολωμάτων Attachment
mana.pdf Kατεβάστε το άρθρο σε μορφή .pdf (ανοίγει με τον acrobat reader κ.α)Δεν έχετε το δικαίωμα να κατεβάσετε τα attachments.(896 Kb) Κατεβάστηκε 51 φορές

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 10013
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

https://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης