ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

ΑΛΙΕΥΣ
Καλώς ήρθατε στην ψαράδικη παρέα μας.
ΑΛΙΕΥΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Tai Rubber το χειμώνα με το Boat&Fishing
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΤετ Ιαν 24, 2018 7:59 am από panpan

» L.R.F. από την βάρκα...i love light game!!!!
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΤρι Σεπ 12, 2017 6:14 am από panpan

» Λίγα λόγια για το Tai Rubber Part 2
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΠεμ Ιουν 08, 2017 9:34 pm από panpan

» Tai Rubber
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΔευ Απρ 10, 2017 10:47 pm από panpan

» Σεμινάριο για την τεχνική του Tai Rubber στην έκθεση Boat&Fishing
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΤρι Μαρ 21, 2017 6:54 am από panpan

» Το ψάρεμα του Λούτσου το χειμώνα.
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΣαβ Φεβ 11, 2017 1:01 am από panpan

» Ο Γερμανός ή Κουρκούνα
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΠαρ Φεβ 10, 2017 10:50 pm από panpan

» Λίγα λόγια για την τεχνική του Tai Rubber
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΤετ Ιαν 04, 2017 10:56 pm από panpan

» Ένα ψάρεμα με τσαπαρί της Haybusa
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:52 pm από panpan

»  Ψάρεμα Χταποδιού: Η δικιά µας µπρακαρόλα
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΔευ Δεκ 05, 2016 11:48 pm από panpan

» Καθετή για όλους
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΚυρ Οκτ 16, 2016 11:28 pm από panpan

» Συντήρηση & καθαρισµός µηχανισµού – καλαµιού
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΠαρ Οκτ 14, 2016 1:49 am από panpan

» Μηχανισμός Surf Daiwa Emcast Surf 5000A
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:20 am από panpan

» Storm Gomoku Adajo max 100gr
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΠεμ Σεπ 15, 2016 6:10 am από panpan

» Μεγάλος Διαγωνισμός alieusonline
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΤετ Αυγ 31, 2016 8:50 am από panpan

» Κατασκευή Inchiku
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΠαρ Ιουλ 08, 2016 9:38 pm από panpan

» Πιάστηκε Λευκός στη Σύρο
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΠαρ Ιουν 10, 2016 10:59 pm από Admin

» SHORE JIGGING με τον Παναγιώτη Φιλόπουλο
Πετονιές ή Νήμα ? EmptyΤρι Ιουν 07, 2016 11:03 pm από Admin

Εικονοθήκη


Πετονιές ή Νήμα ? Empty

Πετονιές ή Νήμα ?

Πήγαινε κάτω

Πετονιές ή Νήμα ? Empty Πετονιές ή Νήμα ?

Δημοσίευση από Admin Δευ Ιουν 21, 2010 7:33 am

Πετονιές ή Νήμα ?

Πετονιές ή Νήμα ? Momoi_Diamond_Line

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν συμφέρει καλύτερα να χρησιμοποιούμε πετονιά ή νήμα στους μηχανισμούς για τα ψαρέματά μας ,κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί κάθε εταιρία λέει τα δικά της , και αυτό άλλο δεν κάνει από το να μας μπερδεύει ακόμα περισσότερο στη απόφαση αν είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε το ένα ή το άλλο , άρα το πρόβλημα υπάρχει και παραμένει .
Ποιο είναι το καταλληλότερο για μας ?
Κάτι επίσης που μας μπερδεύει ακόμα περισσότερο είναι και η διαφορετική γνώμη των ψαράδων , ο καθένας λέει τα δικά του ...
Εδώ , μία που έχω την ευκαιρία , θα εξηγήσω πολύ απλά τής μεθόδους κατασκευής που χρησιμοποιούνται ώστε να έχουμε μία μικρή ιδέα για το πως και το γιατί θα διαλέξουμε το ένα αντί το άλλο και αντίθετα .

Διάλεξα να μιλήσουμε μόνο για την πετονιά και για το νήμα γιατί όλα τα υπόλοιπα ( Dacron , Monel κτλ. ) δεν είναι καλά για την χρήση τους στο Surfcasting .
Ξεκινάμε λοιπόν με την πετονιά : Το Nylon μπαίνει και επεξεργάζεται με ειδικά μηχανήματα που το λεπταίνουν φέρνοντας τον έπειτα στο τελικό αποτέλεσμα που πρόκειται να είναι η προκαθορισμένη διάμετρος που είναι επίσης και το πιό βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την θραύση .
Είναι αναγκαίο εδώ να πούμε ότι καμία πετονιά έχει μία γραμμική και ομοιογενή διάμετρο , αυτό εξαρτάται από διαφορετικές αιτίες , πρώτη ή ποιότητα του Nylon που χρησιμοποιείται και την σοβαρότητα της κατασκευαστικής εταιρίας .
Αυτή ή μεταβολή της διαμέτρου μας οδηγεί αυτόματα στο συμπέρασμα ότι η θραύση μίας πετονιάς δεν είναι ποτέ ακριβής με αυτό που γράφει στην συσκευασία της , άρα , και ανάλογα με το μήκος βέβαια , θα εναλλάσσεται συνεχώς μεταξύ “ αυξημένη ” στο σημείο που είναι ποιο χοντρή και “ μειωμένη ” στο σημείο που ή πετονιά είναι πιό λεπτή .
Τα πράγματα άρχισαν και άλλαζουν προς το καλύτερο πριν καμία εικοσαετία , όταν λόγω των συνεχών λανθασμένων πληροφοριών που αναγράφονταν στις συσκευασίες ( διάμετρος με λίμπρες και διάμετρος με κιλά ) τα προβλήματα με τις πετονιές αυξήθηκαν, όπως επίσης και τα παράπονα των ψαράδων όλων των τρόπων ψαρέματος , αποφασίστηκε να συνδυάσουν τα χαρακτηριστικά με το όνομα IGFA ( International Game Fishing Association = Διεθνής Σύνδεσμος Αθλητισμός Ψαρέματος ) , έναν Παγκόσμιως γνωστό Σύνδεσμο που ιδρύθηκε για την διάδοση και τον σεβασμό του αλιευτικού αθλητισμού δημιουργημένος από το 1939 είχε μία επιβεβαιωμένη σοβαρότητα στο τομέα ελέγχου ποιότητας και έδινε ειλικρινή πληροφόρηση από αυτή των διαφορετικών εταιριών προς τους καταναλωτές όλου του κόσμου , και σε αυτή την περίπτωση , τους ψαράδες .
Στη σημερινή κατάσταση πετύχαμε μία καλύτερη ασφάλεια σε ότι αφορά οι πετονιές που πριν καιρό δεν είχαμε .
Πετονιές με παράλογες διαμέτρους , άλλες ποιο χοντρές ή πιο λεπτές , με σημεία θραύσης που δεν ταιριάζαν με την διάμετρο τους και κατώτερης ποιότητας υλικά , τώρα , χάρη στο σήμα της IGFA που αναφέρεται πάνω σε κάθε καρούλι πλέον δεν υπάρχουν , ή τέλος πάντων μειώθηκε ή παρουσία τους στην αγορά .
Ή διαδικασία που χρησιμοποιείται από την IGFA για τον υπολογισμό της θραύσης μίας πετονιάς , γίνεται με την αποδοχή της μεγαλύτερης και της μικρότερης μέτρησης από πέντε δοκιμές υπολογίζοντας επίσης τον μέσο όρο των άλλων τριών μετρήσεων που έγιναν , ενώ ή EFSA ( European Federation of Sea Anglers = Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Ψαράδων ) , υπολογίζει το μέσο όρο στις δέκα δοκιμές .Καλό λοιπόν είναι διαλέγοντας μια πετονιά να ψάχνουμε την συσκευασία όπου πρέπει να αναγράφονται οι μετρήσεις κατά την IGFA ή την EFSA.

ΤΟ ΝΗΜΑ

Πετονιές ή Νήμα ? POWER_PRO_all__90_-284x275

Για ότι αφορά το νήμα , εδώ τα πράγματα είναι πάρα πολύ ποιο εύκολα : Αυτό δεν είναι άλλο από το πλέξιμο , μέσω πολύπλοκων μηχανών , από μία σειρά ανθεκτικές και πολύ λεπτές ίνες που , διασταυρωνονται μεταξύ τους και μας δίνουν αποτελέσματα ειλικρινά καταπληκτικά .
Φυσικά , η διάμετρος υπολογίζεται με την πρόσθεση ή με την αφαίρεση ινών που διασταυρώνονται στην διάρκεια της φάσης του πλέξιματος που γίνεται με μηχανήματα πολύ ειδικά .



Πλεονεκτήματα του νήματος θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι:

1Έχουμε μια ακριβή διάμετρο που αντιστοιχεί 100% στο αναφερόμενο της συσκευασίας

2.Μικρότερη διάμετρο σε σχέση με την αντίστοιχη της πετονιάς ίδιας αντοχής

3.Πλήρης έλλειψη ελαστικότητας

4.Πολλαπλασιο όριο θραύσης σε σχέση με την αντίστοιχη πετονιά

5.Περισσότερη ρευστότητα (λιγότερες τριβές) στο πέρασμα του μέσα τους οδηγούς είτε στην βολή είτε στο μάζεμα

6.Δεν χαλάει τους οδηγούς

7.Απολύτη έλλειψη αντίστασης στον αέρα

8.Άμεση και ευθεία επαφή με την λεία ακόμα και σε μακρινές αποστάσεις

9.Μακρύτερη ζωή

10.Περισσότερη αντοχή στον κόμπο

Από τα παραπάνω ( που δεν είναι όλα ) βγάζουμε το συμπέρασμα ότι τα νήματα παρ ότι έχουν ένας ακριβό κόστος , έχουν και μας δίνουν περισσότερες εγγυήσεις από οποιαδήποτε πετονιά , φυσικά όμως είναι δικό μας θέμα να διαλέξουμε την ποιότητα των υλικών με τα οποία θα “ δουλέψουμε ” , το σημαντικό είναι “ τι ” νήμα θα διαλέξουμε
.

Είναι παρ όλα αυτά όμως γεγονός ότι το νήμα δεν είναι κατάλληλο για όλες τις απαιτήσεις μας στο Surfcasting .
Είναι ιδιαίτερα πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε απολύτως να χρησιμοποιήσουμε το νήμα για την δημιουργία των παράμαλλων ειδικά όταν ψαρεύουμε σε περιοχές όπου ο βυθός είναι βραχώδης ή μεικτός και υπάρχουν πιθανότητες για πολλά πιασίματα που θα βάλει τα εργαλεία μας σε κίνδυνο όταν τραβάμε δυνατά για να ελευθερώσουμε το αγκίστρι ή να φέρουμε κοντά το θήραμά μας, στην καλύτερη περίπτωση , θα κόψουμε πολλά μέτρα νήματος από αυτό που έχουμε ήδη τυλιγμένο στη μπομπίνα .

Άρα , η χρήση του νήματος στην δημιουργία των παράμαλλων θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά όταν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι στην περιοχή που ψαρεύουμε ο βυθός είναι αμμώδης .
Η δική μου προσωπική συμβουλή είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο και αποκλειστικά για την γέμιση της μπομπίνας ενωμένο πάντα με Shock Leader από nylon όπως επίσης και τα παράμαλλα , ώστε στην περίπτωση ενός πιάσιματος , αυτό που θα σπάσει να είναι ακριβώς ένα από αυτά τα δύο αφήνοντας το νήμα απείρακτο .

Τέλος , πέρα από αυτά που είπαμε μέχρι τώρα , πρέπει να ξέρουμε επίσης ότι , το νήμα μας δίνει την ευκαιρία για χρήση πολύ λεπτων διάμετρων από αυτούς της πετονιάς , το νήμα έχει επίσης την δυνατότητα να κόβει τα κύματα ( ειδικά όταν υπάρχει μία θαλασσοταραχή ) με περισσότερη ευκολία , επομένως την ελάχιστη ( ευτυχώς ) κίνηση των εργαλείων μας . Εδώ θα δείτε ότι οι κινήσεις του καλαμιού μας θα είναι πολύ ποιο μειωμένες και ή αίσθηση του τσίμπηματος της λείας θα είναι αισθητή ποιο άμεσα και καθαρά και χωρίς αμφιβολίες .



Μεταφρασμένο άρθρο απο το : fishingtarget.com

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 503
Βαθμολογία θέματος : 10043
Reputation : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 03/06/2010

https://alieus.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης